Nigeria - 01 september 2017

Opnieuw christenen gedood in Tudan Wada

Nigeria – Een vader en zoon zijn doodgeschoten door lokale moslims. Ook werden drie vrouwen en een baby door hen ontvoerd tijdens een aanslag in de Noord-Nigeriaanse staat Kano, in het Tudun Wada district.

Bewapende mannen kwamen op 15 augustus naar het huis van de christen Baba Kale Dankali (62). Daar schoten ze Dankali dood. Zijn zoon, Micah Kale (20), hoorde de geweerschoten en ontdekte dat zijn vader was gedood. Hij schreeuwde het uit van verdriet, waarop de aanvallers, waarschijnlijk plaatselijke moslims, terugkeerden naar het huis en ook Micah vermoordden. De vrouwen van beide mannen konden met hun kinderen wegvluchten.

De aanvallers overvielen ook andere christenen en ze ontvoerden drie vrouwen en een baby. Lokale bronnen melden dat deze aanval onderdeel is van jarenlange vervolging om christenen uit de regio weg te jagen. Door de aanslag zijn vele christenen angstig weggevlucht uit Tudun Wada. Herinneringen aan eerder geweld tegen christenen, in 2007 en 2015, kwamen terug in hun gedachten.

In 2015 veroordeelde de Emir van Kano, Mohammed Sanusi II, een bekende moslimleider in Nigeria, het geweld tegen christenen. Ondanks de uitspraak van de Emir, gaat het geweld door.

Een lokale kerkleider zegt: “In al die jaren worden aanvallers niet aangeklaagd of veroordeeld. Die straffeloosheid maakt christenen tot een gemakkelijk doelwit. Bewapende moslims kunnen christenen doden of ontvoeren om losgeld te krijgen zonder dat ze bestraft worden. De slachtoffers worden zelfs gearresteerd als ze een aanslag melden bij de autoriteiten.”

Meerdere kerkleiders waren zo ontmoedigd dat ze hun kerken elders voortzetten. Weer anderen komen samen in de ruïnes van hun kerk.

Een medewerker van Open Doors voegt toe: “Christenen mogen geen land meer kopen of kerken bouwen. Zendingsscholen en ziekenhuizen zijn in beslaggenomen. Christelijke meisjes worden regelmatig ontvoerd en gedwongen om met een moslim te trouwen. Christenjongeren kunnen alleen naar school als ze een moslimnaam aannemen. Een alternatief is om naar een christelijke school in het zuiden te gaan of thuis les te krijgen.”

Overblijfsel van verwoeste kerk
Overblijfsel van verwoeste kerk in Tudun Wada (2007). De kerk heet de Cherubim en Serafim Kerk.

Gerelateerde nieuwsberichten