Nigeria - 05 september 2017

Overloper Boko Haram roept strijders op tot berouw

Nigeria – Boko Haram-overloper Bana Umar roept zijn medestrijders op om berouw te hebben en de islamitische terreurbeweging te verlaten.

Umar was 27 jaar toen hij zich in 2014 aansloot bij Boko Haram. In datzelfde jaar ontvoerde de groep driehonderd schoolmeisjes uit Chibok. Umar vertelde aan Voice of America dat een vriend hem verleidde om zich aan te sluiten bij Boko Haram. Die zei: ‘We gaan vechten en de ongelovigen vermoorden.’

“Destijds was het opwindend en het leven was goed bij Boko Haram”, zegt Umar. De beweging heerste over grote delen van de staten Borno, Yobe en Adamawa. “Maar nu is het leven moeilijk voor de strijders. Het is niet meer wat het is geweest. Het is lastig om aan voedsel te komen.”

Hij luisterde naar radioprogramma’s van de BBC en VOA. Umar begreep dat de overheid een warm welkom aan overlopers belooft en hen niet straft. “Velen van ons luisterden naar de radio. Ik realiseerde me dat onze activiteiten slecht waren. We doodden mensen. We stalen. We ontnamen mensen hun eigendommen in de naam van religie. Maar wat we deden is geen religie.”

Op 18 augustus ontsnapte hij samen met een kameraad. Umar vervolgt: “Ik roep ze op om berouw te hebben, vooral hen die wegwillen maar bang zijn. Als je je overgeeft en berouw hebt, dan krijg je geen straf.”

Umar stelt dat meer dan duizend strijders Boko Haram willen verlaten. “Zelfs strijders van het eerste uur willen stoppen, omdat het leger de strijd heeft opgevoerd.”

Gerelateerde nieuwsberichten