Turkmenistan - 12 oktober 2017

Slechts twee kerken geregistreerd in Turkmenistan

Turkmenistan – Sinds de invoering van de nieuwe godsdienstwet zijn slechts twee van de 131 religieuze organisaties geregistreerd. Het ministerie van Justitie claimt dat in vele aanmeldingen fouten zitten, die moeten worden gecorrigeerd.

De nieuwe godsdienstwet werd in maart 2016 ingevoerd. Alle geregistreerde religieuze groepen moesten zich opnieuw aanmelden. Groepen met minder dan vijftig leden kwamen niet in aanmerking. De overheid wil het aantal registraties beperken en weigert dus nieuwe aanmeldingen. Daarnaast houdt het ministerie van Veiligheid elke groep in de gaten middels controles van de geheime dienst.

In totaal hadden eerder 131 religieuze organisaties een registratie ontvangen. Gylychmyrat Hallyyev, de vroegere directeur van het National Institute for Democracy and Human Rights, rapporteerde begin maart aan de VN de volgende verdeling: 107 moslimorganisaties, 13 Russisch Orthodox en 11 anderen. De laatstgenoemden waren onder meer de Baha'i, Hare Krishna, katholieken, baptisten, pinkstergemeenten, Greater Grace Protestanten, Zevende Dags adventisten en een pinksterkerk in Dashoguz. De pinksterkerken in Ashgabad en Dashoguz waren de enigen die na invoering van de wet registratie werd verleend.

Gerelateerde nieuwsberichten