Irak - 26 oktober 2017

Teruggekeerde Iraakse christenen opnieuw gevlucht

Irak – Teruggekeerde Iraakse christenen zijn teruggegaan naar de opvangkampen waar ze na de opkomst van IS naar toe waren gevlucht. Koerdische troepen en het Iraakse leger zijn slaags geraakt bij een christelijke stad op de Ninevevlakte.

Sinds het verdwijnen van IS waren verschillende Iraakse christenen teruggekeerd naar hun huizen op de Ninevevlakte. Nu hebben ongeveer 900 gezinnen Telskuf en omliggende dorpen op 24 oktober toch weer verlaten, en zijn naar het noordelijk gelegen Alqosh en Dohoek getrokken.

Volgens een medewerker van Open Doors in de regio is dit “een enorme tegenslag en teleurstelling voor de christelijke gemeenschap.” Hij vervolgt: “In de afgelopen jaren hebben we met hulp van een lokale partnerorganisatie hulp verleend in een kamp. In de afgelopen maanden liep het kamp leeg en er waren nog twee gezinnen achtergebleven. Tot gisteren. Nu zijn alle veertig portocabins weer gevuld met gezinnen uit de drie dorpen die getroffen zijn.”

De lokale bron zegt: “Er zijn de Koerden die dit land opeisen terwijl het niet van hun is. Het leger doet hetzelfde. En de christenen aan wie het land toebehoort, zijn het kind van de rekening.”

Gerelateerde nieuwsberichten