India - 06 december 2017

Indiase aartsbisschop bedreigd met arrestatie


India – Deze maand worden er verkiezingen gehouden in de Indiase staat Gujarat. De partij van president Modi, de BJP, hoopt opnieuw deze verkiezingen te winnen. Aartsbisschop Macwan maakt zich zorgen over de toekomst van India en de Indiase kerk.

Op 21 november stuurde Macwan een brief aan de katholieke gelovigen in Gujarat. Van de 66 miljoen inwoners zijn er slechts 0,52% christen en de meerderheid van deze 330.000 gelovigen horen bij de Rooms-Katholieke Kerk. In de brief verwoordt hij zijn zorgen over de toekomst.

Macwan: “De seculiere en democratische structuur van ons land staat onder spanning. Mensenrechten worden geschonden en grondwettelijke rechten worden met voeten getreden. Er gaat geen dag voorbij zonder een aanval op christenen, kerken en instituten. Er is een toenemend gevoel van onveiligheid onder minderheden.”

De aartsbisschop dringt er bij de katholieken op aan om te bidden voor de verkiezing van leiders die “trouw blijven aan de Indiase grondwet, zodat het land gered wordt van nationalistische krachten”.

Zijn oproep wordt door sommigen uitgelegd als een overtreding van de gedragscode voor de verkiezingen en dat is strafbaar. Christelijke groepen en activisten steunen Macwan. Een lokale bron zei: “De aartsbisschop heeft juist gehandeld. Hij heeft op geen enkele manier partij gekozen. De reacties geven aan dat de hindoenationalisten van de BJP nerveus zijn over de uitkomst van de verkiezingen.”

Gerelateerde nieuwsberichten