Noord-Korea - 06 december 2017

Kerst in Noord-Korea


Pyongyang – Honderdduizenden christenen in Noord-Korea hebben elke dag te maken met ernstige christenvervolging. Is het mogelijk voor hen om dit jaar kerst te vieren?

Het is Noord-Koreanen verboden om christen te zijn of om een Bijbel te hebben. Getuigen van je geloof is gevaarlijk omdat een op de drie Noord-Koreanen een informant is. En die informanten kunnen je broer of zus zijn, of je oom of tante.

Immanuël
Hoe vieren deze christenen dit jaar kerst? Het is onmogelijk om aan een kerstboom of kerstversiering te komen en het zou ook veel te gevaarlijk zijn om het op te hangen. De foto’s van Kim Il Sung en Kim Jong-il moeten in elk huis prominent aanwezig zijn. Een kerstviering in een kerk is niet mogelijk want er zijn geen kerkgebouwen. Kerstvieringen vinden plaats als twee of drie mensen fluisterend in een achterkamer of ergens op een openbare plek met elkaar spreken. Mogelijk is de enige kerstviering het denken aan de woorden: “Immanuël, God met ons!”

Uitputting
Een op de zes christenen zit gevangen om zijn geloof. Of om het geloof van een familielid. In de verschillende werkkampen en gevangenissen hebben gevangenen vaak geen besef van tijd. Door veel te lange werkdagen gevolgd door heropvoedingsles zijn gevangenen fysiek en mentaal volledig uitgeput. Toch zijn er christenen die ook in zulke oorden getuigen van hun geloof. Een oudere vrouw getuigde van haar geloof en vertelde aan medegevangenen om haar gebed te herhalen. “Dank U God voor alles. Doe met mij wat U wilt. In de Naam van Jezus Christus. Amen.” Minstens een gevangene werd christen door het geloof van deze vrouw.

Open Doors wil samen met christenen in Nederland en Vlaanderen tijdens de feestdagen de christenen in Noord-Korea omringen. Met gebed én door financiële steun. 

Gerelateerde nieuwsberichten