Algerije - 21 maart 2018

Algerijnse christenen krijgen boete voor bijbeltransport

Algerije – Twee Algerijnse christenen moeten elk een boete van omgerekend € 730 betalen. Ze werden drie jaar geleden aangehouden met Bijbels in hun auto.

In maart 2015 werden Nouredine en Belabbes Khalil gecontroleerd door de politie. Ze vervoerden 56 Bijbels in hun auto en ze werden gearresteerd op verdenking van evangelisatie. Omdat de Bijbels voor gebruik in hun eigen kerk waren, werden de broers vrijgelaten en de boeken geretourneerd.

Later heropende de officier van justitie hun zaak. In december 2017 kregen ze elk twee jaar gevangenisstraf en een boete van € 365. Op 8 maart werd hun celstraf omgezet in drie maanden voorwaardelijke straf. De geldboete werd verdubbeld.

Sinds 2006 kent Algerije een nieuwe wet die godsdienst buiten de islam regelt. De wet verbiedt het drukken en opslaan en verspreiden van materialen die er op uit zijn om het geloof van moslims uit te dagen. De Khalil-broers zijn op grond van deze wet veroordeeld.

Soortgelijke zaken waren door justitie aangehouden en de vrees bestaat dat die opnieuw worden geopend. De protestantse kerk in Algerije (EPA) heeft een aantal advocaten aangesteld om de twee mannen bij te staan om in beroep te gaan tegen deze straf. De EPA is een federatie van 45 protestantse kerken, die sinds 1974 officieel erkend zijn door de overheid.

Algerije staat op plaats 42 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Gerelateerde nieuwsberichten