0

Afghanistan

Volgens de grondwet is Afghanistan een islamitische staat. Alle andere religies ziet men als vreemd en gevaarlijk. De overheid reageert daarom vijandig op zelfs maar een hint van het christendom. Dit geldt nog meer voor stamleiders, religieuze leiders en gewone burgers.

  • Regio: Midden-Oosten
  • Hoofdreligie: Islam
  • Inwoners: 34.169.000
  • Christelijke bevolking: Duizenden
  • Aanjagers van vervolging: islamitisch extremisme en etnische vijandigheid
  • Meest merkbaar in: in alle aspecten van het leven
Het stamverband is voor Afghanen sterker en belangrijker dan hun verbondenheid met de staat. Een Afghaan die christen wordt, verlaat in de ogen van stamgenoten de gemeenschap. Zo’n afvallige moet worden teruggehaald. Bekeert een familielid zich tot het christendom? Dan is dat vaak een schande voor de rest van de familie. Zij doen er alles aan om de bekeerling terug te winnen. Of familieleden laten de christen boeten voor de schande.

Alle Afghaanse christenen zijn ex-moslim en kunnen hun geloof niet openlijk belijden. Samenkomen is vrijwel niet mogelijk. Zelfs hardop zeggen dat je christen bent, is gevaarlijk. Afghanen die zich bekeren tot het christendom, worden vaak letterlijk voor gek verklaard. Bekeerlingen kunnen in een psychiatrisch ziekenhuis belanden. Sommigen lopen het risico door hun familie te worden gemarteld of vermoord. Anderen raken hun baan en huis kwijt. Soms zien gezinsleden de grote verandering het leven van een bekeerling. Het kan gebeuren dat een heel gezin besluit Christus te volgen vanwege dit getuigenis.
 
Voorbeelden
  • Op internet informatie opzoeken over het christendom is voor een Afghaan levensgevaarlijk. Afhankelijk van je familiesituatie kun je hierom worden gedood.
  • Meerdere Afghaanse moslimbekeerlingen zijn het afgelopen jaar vermoord. Om veiligheidsredenen kunnen we hierover niets publiceren.
  • Een Duitse hulpverlener die 13 jaar in Afghanistan werkte, werd in mei 2017 vermoord. De Afghaan die het terrein bewaakte waar zij verbleef, werd onthoofd. Dit illustreert de mate van geweld waar Afghaanse christenen mee te maken hebben.
Via lokale partners steunt Open Doors de christenen in Afghanistan. Daarnaast roepen we wereldwijd op tot gebed voor onze Afghaanse broers en zussen.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten