0

Azerbeidzjan

Officieel is Azerbeidzjan een seculiere staat, die zich graag profileert als ‘het land van tolerantie’. Maar de situatie van christenen is er zorgwekkend. Verreweg de meeste Azerbeidzjanen zijn moslim. De regering wil elke vorm van fundamentalisme tegengaan. Daarom houden ze allerlei geloofsgroepen zeer scherp in de gaten, ook christenen. Buitenlandse waarnemers berichten regelmatig dat vrijheden daarbij met voeten getreden worden.

  • Regio: Azië
  • Inwoners: 9.974.000
  • Christelijke bevolking: 319.000
Traditionele kerken, met name de Russisch-Orthodoxe kerk, worden relatief met rust gelaten. Andere kerken worden gezien als een bedreiging, door de overheid en de moslimbevolking. Christenen worden achtergesteld en wie zich tot het christendom bekeert, ‘verraadt’ zijn familie en land. De druk om terug te keren tot de islam, is enorm.

Kerken moeten zich om de zes of zeven jaar laten registreren. En elke keer wordt het aantal toegekende registraties kleiner. De overheid heeft infiltranten in de meeste kerken. Christenen weten niet meer wie ze kunnen vertrouwen. In woningen bijeenkomen is verboden. Soms valt de geheime dienst binnen, met arrestaties en boetes tot gevolg. Ondanks alles blijft het aantal christenen in Azerbeidzjan groeien.

In samenwerking met lokale kerken en pastors ondersteunt Open Doors christenen die omwille van hun geloof uit de gemeenschap verstoten zijn of hun baan verloren hebben. Verder helpt Open Doors met bijbels en trainingsmateriaal. Wereldwijd roept Open Doors op tot gebed voor de christenen in Azerbeidzjan.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten