0

Centraal-Afrikaanse Republiek

De meerderheid van de bevolking in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) is christen. In het noordoosten van het land woont ook een grote groep moslims. Sinds 2013 is er sprake van een burgeroorlog.

  • Regio: Afrika
  • Hoofdreligie: Christendom
  • Inwoners: 5.099.000
  • Christelijke bevolking: 3.772.000
  • Aanjagers van vervolging: islamitische onderdrukking, etnische vijandigheid
  • Meest merkbaar in: kerkelijk leven
De islamitische Séléka-strijders hebben lokale moslims opgeroepen zich bij hen aan te sluiten. Ze strijden tegen de anti-Balaka, een gewapende groep van animisten en nominale christenen. Het conflict is een grote bron van christenvervolging. Vooral Séléka-strijders vallen pastors en kerken aan, maar christenen worden ook door anti-Balaka-strijders bedreigd. Christenen met een moslimachtergrond staan extra onder druk. Vanwege de instabiliteit in het land krijgen zij al gauw te maken met vervolging en geweld.

Christenen in CAR lijden onder het geweld en de wreedheden van militante groepen. Vele christenen zijn gedood, gewond geraakt of moesten vluchten vanwege het geweld. Honderden christelijke vrouwen en meisjes zijn verkracht. De situatie in het land maakt het moeilijk voor christenen om samen te komen. Talloze kerken zijn met geweld aangevallen of vernield. Pastors en kerkleiders die zich tegen het geweld uitspraken, werden bedreigd. Of ze zagen hun kerk in vlammen opgaan. Door het conflict belandden duizenden christenen in vluchtelingenkampen. Ze raakten hun huis en werk kwijt. Moslimbekeerlingen hebben bovendien te maken met vervolging door hun familieleden en de lokale gemeenschap.

Voorbeelden
  • Vijftien pastors hielden een seminar in een kerk, toen ze werden aangevallen en beroofd. Ook de kerk werd geplunderd. Een dag eerder plunderden Séléka-strijders twee katholieke kerken en doodden negen mensen, onder wie een priester.
  • Op 7 februari 2017 vermoordden gewapende mannen pastor Jean-Paul Sankagui in de beruchte PK5-wijk van Bangui. De kerk van de pastor werd vernield.
  • Eind 2016 leidde een aanval van Séléka-strijders tot de dood van 23 christenen. Ook vluchtten 14.000 christenen naar een nabijgelegen vluchtelingenkamp.
Open Doors helpt de kerk in CAR met trainingen, traumacounseling en praktische hulp. Daarnaast roepen we wereldwijd op tot gebed voor onze broers en zussen in CAR.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten