0

Eritrea

Er is veel geweld in Eritrea. De autoritaire overheid heeft grote invloed op het leven van haar burgers. De regering onderhoudt banden met extremistische groeperingen als Al-Shabaab.

  • Regio: Afrika
  • Hoofdreligie: Islam / Christendom (Eritrees-Orthodox)
  • Inwoners: 5.482.000
  • Christelijke bevolking: 2.540.000
  • Aanjagers van vervolging: dictatoriale paranoia, islamitische onderdrukking
  • Meest merkbaar in: alle aspecten van het leven
Christenen worden gezien als ‘handlangers van het Westen’ en vormen daardoor een bedreiging voor de staat. Er is nagenoeg geen vrijheid voor religie en pers. De traditionele orthodoxe kerk van Eritrea accepteert geen andere denominaties. Zij beschouwt zichzelf als de enige rechtmatige kerk. Familie zet christenen, die zich tot het protestantisme bekeren, zwaar onder druk. De overheid maakt het voor met name de protestanten lastig, gebruik te maken van de sociale voorzieningen. Ze worden gearresteerd en gevangen gezet in scheepscontainers. Anderen worden vermoord of moeten gedwongen dwangarbeid uitvoeren. Moslimbekeerlingen staan vooral onder druk door afwijzing en mishandeling in de familie.

Over de jaren heen zijn er duizenden christenen gearresteerd en voor langere of kortere tijd gevangen gehouden. In 2017 zijn honderden christenen gearresteerd. Een vrouw stierf tijdens hechtenis in de gevangenis. De pastors Haile Naigzhi, Kiflu Gebremeskel, Million Gebreselasie, Kidane Weldou en priesters Tekleab Menghisteab en Gebremedhin Gebregiorsis zitten al sinds 2004 gevangen. Veel christenen vluchtten in 2017. Zij verkozen de dodelijke emigratieroutes door Soedan en Libië. Veel van hen zijn onderweg omgekomen of vielen ten prooi aan mensenhandelaars. 

In samenwerking met de lokale kerk steunt Open Doors christenen in Eritrea. Daarnaast roept Open Doors christenen wereldwijd op tot gebed voor christenen in Eritrea.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten