0

Ethiopië

Christenen en moslims proberen, ten koste van elkaar, hun invloed in het land te vergroten. Ook staan de vele, verschillende stammen in Ethiopië vaak vijandig tegenover christenen. Daarnaast beperkt de dictatoriale regering de vrijheid van meningsuiting en geloof, uit angst voor ondermijning van haar gezag. Vervolging komt ook vanuit de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk. In oktober 2016 werd de noodtoestand in het land uitgeroepen, wegens grote protesten en geweldplegingen.

  • Regio: Afrika
  • Hoofdreligie: Islam / Christendom (Ethiopisch-Orthodox)
  • Inwoners: 104.345.000
  • Christelijke bevolking: 61.956.000
  • Aanjagers van vervolging: islamitisch extremisme en kerkelijke superioriteit
  • Meest merkbaar in: publieke ruimte en kerkelijk leven
De grootste kerk is de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk (EOC). Deze bemoeilijkt het leven van leden die hun heil letterlijk in protestantse of andere kerken zoeken. De EOC gebruikt haar connecties bij de overheid om die christenen dwars te zitten. Bijvoorbeeld door via wetgeving te voorkomen dat kerken kunnen uitbreiden.

Vooral in het oosten en zuiden komen christenen steeds meer onder druk te staan, vooral door de moslimmeerderheid. Moslims geven christenen geen ruimte om mee te doen in de samenleving en om andere christenen te ontmoeten. Moslims die zich bekeren tot het christendom worden vals beschuldigd door islamitische leiders en familieleden. Christenen zijn vaak slachtoffer van geweld. 

Open Doors bemoedigt christenen in Ethiopië en helpt hen stand te houden tijdens vervolging. Christenen en kerkleiders worden toegerust in het geloof en in het delen van het evangelie met hun omgeving. Ook worden zij geholpen in hun dagelijks levensonderhoud. Dit alles gebeurt in samenwerking met lokale kerken.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten