0

Maleisië

Maleisië staat te boek als het beste voorbeeld voor een liberaal en tolerant islamitisch land. Maar inmiddels neigt de overheid steeds meer naar islamitisch conservatisme. De grondwet van Maleisië bevoorrecht moslims en etnische Maleisiërs. In 2016 pleegde IS voor het eerst een aanslag. Islamitisch extremisme vormt een toenemende bedreiging.

  • Regio: Azië
  • Hoofdreligie: Islam
  • Inwoners: 31.164.000
  • Christelijke bevolking: 2.865.000
  • Aanjagers van vervolging: islamitisch extremisme, dictatoriale paranoia
  • Meest merkbaar in: familieverband, gemeenschapsleven en publieke ruimte
De meeste christenen in Maleisië behoren tot etnische minderheden. Zij hebben veel te maken met discriminatie door de overheid.

De oudste bewoners, de inheemse stammen, bezitten de meeste historische kerken. Erkend als oorspronkelijke Maleisiërs, discrimineert de overheid hen toch vanwege de vele christenen onder hen. Ook Chinese en Indiase minderheden – en de christenen onder hen – worden gediscrimineerd.

Moslims mogen zich niet bekeren tot welke godsdienst dan ook. Bekeerlingen komen alleen te staan en krijgen vaak huisarrest. Of vrienden en familie sturen hen naar een heropvoedingskamp. Soms verliezen zij hun ouderlijk gezag, omdat rechtbanken het kind toewijzen aan de moslimouder. 

Om veiligheidsredenen is het niet mogelijk om informatie te geven over eventuele activiteiten in dit land. Open Doors roept christenen wereldwijd op te bidden voor vervolgde geloofsgenoten in Maleisië.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten