0

Mauritanië

Mauritanië heet officieel ‘de Islamitische Republiek Mauritanië’. De overheid werpt zich op als beschermer van de islam en vervolgt actief christenen. Radicale imams voeden de haat jegens niet-moslims in het land. 

  • Regio: Afrika
  • Hoofdreligie: Islam
  • Inwoners: 4.266.000
  • Christelijke bevolking: 10.000
  • Aanjagers van vervolging: islamitische onderdrukking
  • Meest merkbaar in: publieke ruimte, gemeenschapsleven en persoonlijke levenssfeer
Het land kent een kastensysteem, waarbij donkergekleurde Mauritaniërs gebonden worden in moderne slavernij. Als rechtvaardiging voor dit systeem wordt het islamitische geloof aangehaald. Christenen met een moslimachtergrond hebben het zwaar. Hun familie en gemeenschap zet hen onder druk om het geloof af te zweren. Soms ook met geweld. Ook kunnen zij van afvalligheid beschuldigd worden – daar staat de doodstraf op.

Buitenlandse christenen mogen geen tekenen van hun geloof vertonen. Wanneer zij dat doen, kunnen ze opgepakt worden voor het evangeliseren onder moslims. Militante groeperingen zoals Al-Qaeda zijn ook in het land aanwezig. Zij reageren veelal met geweld op christelijke activiteiten. Soms eisen demonstrerende volksmenigten onderzoek naar overtredingen tegen de islam onder christenen.

Open Doors helpt lokale kerken in Noord-Afrika met het toerusten van gelovigen. Dit doet Open Doors met verschillende trainingen. Ook biedt zij sociaaleconomische ontwikkelingsprojecten en vraagt zij aandacht voor christenen die vervolgd worden. Verder zorgt Open Doors voor de verspreiding van lectuur. Ook vraagt zij gebed voor gelovigen in moeilijke situaties.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten