0

Nigeria

Het noorden van Nigeria is voornamelijk islamitisch, het zuiden christelijk. De rivaliteit tussen de twee geloven heeft een groot effect op de omvang van christenvervolging in Nigeria. Boko Haram pleegt regelmatig gewelddadige aanslagen.

  • Regio: Afrika
  • Hoofdreligie: Islam / Christendom
  • Inwoners: 191.836.000
  • Christelijke bevolking: 88.906.000
  • Aanjagers van vervolging: islamitische onderdrukking, etnische vijandigheid
  • Meest merkbaar in: het gemeenschapsleven en het kerkelijk leven
De aanslagen verplaatsen zich steeds meer richting het zuiden. Ook zijn er geregeld aanvallen door islamitische Hausa-Fulani herders. Er is veel corruptie binnen alle overheidslagen en criminele organisaties handelen in drugs en mensen. De situatie in het zuiden is beter ten opzichte van het noorden en het midden van Nigeria. In het zuiden worden christenen gerespecteerd en getolereerd. Islamitische groeperingen uit het noorden plegen echter steeds meer aanslagen in het zuiden van het land. In de rest van het land vindt sterke vervolging plaats. 

Op staatscholen worden christelijke kinderen gedwongen deel te nemen aan islamitische lessen. Jongeren wordt soms de toegang ontzegd tot hoger onderwijs. Christelijke gemeenschappen hebben vaak geen toegang tot schoon water, gezondheidszorg en goede wegen. Christelijke meisjes worden soms ontvoerd en gedwongen te trouwen met een moslim. Steeds meer christenen uiten hun geloof niet meer in het openbaar, uit angst vermoord te worden. Gekleed als moslim verstoppen ze christelijke materialen onder hun kleding. De druk op moslimbekeerlingen om hun geloof af te vallen is enorm. Radicale moslims vallen steeds vaker voorgangers aan, om potentiële bekeerlingen af te schrikken. Kerken hebben moeite om moslimbekeerlingen openlijk in hun gemeenschap op te nemen, uit angst voor represailles.

Incidenten 2017
  • In september 2017 vielen islamitische Hausa-Fulani herders vijf christelijke dorpen aan. Hierbij kwamen 45 mensen om het leven. Bij de aanval werden honderden huizen in brand gestoken. 
  • In juli 2017 werd een kerk in het zuiden van Nigeria aangevallen door gewapende mannen. Twaalf mensen kwamen hierbij om en achttien raakten er gewond. 
Open Doors versterkt vervolgde christenen in Nigeria via lokale kerken. Open Doors biedt een scala aan trainingen en traumahulp aan slachtoffers van vervolging, evenals noodhulp in crisissituaties en rechtsbijstand. Christelijke scholen ontvangen steun en er worden nieuwe lesprogramma’s ontwikkeld. Voor nieuwe gelovigen en weduwen van vermoorde voorgangers, zijn projecten opgezet waarmee ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten