0

Noord-Korea

Noord-Korea is een absolute dictatuur. Inwoners aanbidden verplicht de leider van het land, Kim Jong-un. Hij bezit alle macht in het land en is hoofd van staat en leger. Door de gesloten economie – het land probeert zelfvoorzienend te zijn – zijn er in Noord-Korea veel tekorten. Voedselschaarste blijft een groot probleem. 

  • Regio: Azië
  • Hoofdreligie: Atheïsme
  • Inwoners: 25.405.000
  • Christelijke bevolking: 300.000
  • Aanjagers van vervolging: communistische onderdrukking
  • Meest merkbaar in: alle aspecten van het leven
Noord-Koreanen zijn verplicht leider Kim Jong-un te aanbidden. Alle andere godsdiensten zijn verboden. Voor de show zijn er vier kerken in hoofdstad Pyongyang, strikt onder staatstoezicht. In werkelijkheid worden christenen opgepakt en veroordeeld. Ook de familie van christenen loopt kans te worden opgepakt en naar heropvoedingskampen gestuurd te worden, christen of niet. Harde cijfers zijn moeilijk te geven, maar het aantal vermoorde en veroordeelde christenen lijkt toe te nemen. Verontrustend is dat de moorden ook openlijker plaatsvinden. Daarnaast straft Noord-Korea gevluchte onderdanen steeds zwaarder. Helaas stuurt China de vluchtelingen, onder wie christenen, nog steeds terug naar Noord-Korea. 
 
Aanjagers van vervolging 
Als communistisch land beschouwt Noord-Korea elke religie als een vijand van volk en staat. Alleen goddelijke verering van de leider is toegestaan. Kim Jong-un is de derde generatie van de dictatoriale Kim-familie, en aan de macht sinds 2011. Indoctrinatie via scholen en zelfkritieksessies is een onderdeel van het dagelijks leven. Via vergaande sociale controle houdt het land zijn burgers in de greep. Buren, vrienden of familie – iedereen kan een christen verraden bij de geheime politie. Christenen komen alleen in het diepste geheim bij elkaar.
 
Het leven van een christen in Noord-Korea
Christen-zijn in Noord-Korea betekent je leven op het spel zetten, en dat van je familie erbij. Het bezit van een bijbel is strafbaar. Bijeenkomen is uiterst gevaarlijk. Praten over het geloof is vrijwel onmogelijk. Ouders durven hun kinderen niet te vertellen over het geloof, bang dat die zich zullen verspreken. Wie wordt ontdekt, kan rekenen op gevangenschap, marteling, dwangarbeid of executie. Van een eerlijk proces is geen sprake. Ook in China zit de geheime dienst gevluchte christenen op de hielen. Een Noord-Koreaanse christen vertelt: “Jullie gebed en steun helpen ons, de ondergrondse gelovigen, om klaar te zijn voor de strijd in de gevechtslinie. Ons geloof is zo sterk geworden dat we niet struikelen.”
 
Incidenten in 2017 
In 2017 is het voor christenen nog lastiger geworden te vluchten naar China. Het grensgebied wordt, in zowel China als in Noord-Korea, nog strenger gecontroleerd. De moord in 2016 op pastor Han Choong-yeol op chinees grondgebied is hier een goed voorbeeld van. Niet eerder werd een moord door het Noord-Koreaanse regime zo publiek gepleegd. De spanning tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea liep in 2017 weer op. Als gevolg hiervan is het gevaarlijk voor christenen in Noord-Korea die iets met het land te maken hebben. In 2017 werden twee Noord-Koreanen met een Amerikaanse achtergrond gearresteerd, op grond van valse aanklachten.  

Open Doors helpt christenen in Noord-Korea overleven door het verstrekken van voedsel, medicijnen, kleding en andere hulpgoederen. Daarnaast worden Noord-Koreaanse christenen, ook in China, toegerust in geloof door christelijke boeken en radioprogramma’s.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten