0

Oezbekistan

De politie, geheime dienst en lokale autoriteiten, bekend als mahalla, houden alle religieuze activiteiten in de gaten. Zij bezoeken kerkdiensten, tappen telefoons af en infiltreren groepen. De autoriteiten vallen regelmatig binnen bij niet-geregistreerde kerken. De algemeen islamitische cultuur bemoeilijkt vooral het leven van bekeerde moslims.

  • Regio: Centraal-Azië
  • Hoofdreligie: Islam
  • Inwoners: 30.691.000
  • Christelijke bevolking: 350.000
  • Aanjagers van vervolging: dictatoriale paranoia, islamitische onderdrukking
  • Meest merkbaar in: persoonlijke levenssfeer, publieke ruimte en kerkelijk leven
Alle christenen in Oezbekistan ervaren vervolging. De Russisch-Orthodoxe Kerk ervaart minder vervolging dan ze Oezbeekse christenen. Oezbeekse christenen met een moslimachtergrond hebben het zwaar. Hun familie en gemeenschap zijn de grootste vervolgers. Daarnaast ervaren zij ook veel druk vanuit de overheid. Het is moeilijk om nieuwe kerkgemeenschappen te registreren. De regels voor geregistreerde kerken zijn bovendien strenger geworden. In niet-geregistreerde kerken lijden christenen onder politie-invallen, bedreigingen, arrestaties en boetes.

Wijlen president Karimov werd eind 2016 opgevolgd door de onbuigzame Shavkat Mirziyaev. Voor christenen heeft dat geen veranderingen gebracht: de invallen, inbeslagnames van materialen en het vastzetten van gelovigen gaat helaas onverminderd door.

Incidenten in 2017
  • In maart 2017 werden vijf protestantse vrouwen gearresteerd bij een inval in een flat in Tasjkent. Zij kwamen samen om hun geloof te bepraten. De groepsleidster kreeg in april een boete opgelegd van vijf maandlonen. Het lijkt erop dat een van de vrouwen een informant voor de overheid was.
  • De overheid van Oezbekistan heeft een aparte afdeling die religieuze activiteiten in de gaten en onder controle houdt.
In samenwerking met lokale kerken versterkt Open Doors de vervolgde kerk in Centraal-Azië met verschillende trainingen en sociaaleconomische projecten. Mensen die gevangenzitten of ontslagen werden wegens hun christelijk geloof, ontvangen steun. Ook verspreidt Open Doors medicijnen en christelijke boeken.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten