0

Pakistan

Er zijn vele radicale islamitische groeperingen in Pakistan, onder andere IS en Taliban. De cultuur islamiseert sterk door de rivaliteit tussen deze groepen. Christenen en andere minderheidsgroeperingen moeten vrezen voor aanslagen. Politici en leiders die het voor hen opnemen, worden zelf bedreigd en mogelijk vermoord. 

  • Regio: Midden-Oosten
  • Hoofdreligie: Islam
  • Inwoners: 196.744.000
  • Christelijke bevolking: 3.938.000
  • Aanjagers van vervolging: islamitisch extremisme, georganiseerde corruptie
  • Meest merkbaar in: de persoonlijke levenssfeer en publieke ruimte
Moslimbekeerlingen ervaren vervolging het sterkst. Radicale islamieten zien hen als afvalligen. Hun familie en omgeving schaamt zich. Een verplichte scheiding (voor getrouwde bekeerlingen), huisarrest en onterving zijn maatregelen vanuit de familie. Kerken hebben te maken met veel aanvallen en vernieling. Ze zijn een doelwit van bomaanslagen. De verplichte registratie is lastig te verkrijgen. Kerkgemeenschappen worden strikt in de gaten gehouden. De blasfemiewet verbiedt elke uiting tegen de islam en kan tot de doodstraf leiden. Verder zien we terroristische aanvallen op christenen, moord en huisuitzettingen. Vrouwen en meisjes lopen risico op ontvoering, verkrachting  en een gedwongen huwelijk. Pakistan heeft de hoogste geweldsscore.

Incidenten in 2017
  • Leden van IS doodden in 2017 meerdere christenen, waaronder twee Chinese christenen die in Pakistan werkten. 
  • Tijdens de vastenperiode van de islamieten weigerden drie artsen een christelijke man zorg te verlenen. Dit zal hen onrein maken. De christelijke man stierf. 
  • In december 2017 was er een bomaanslag op een kerk. De terroristen waren niet in staat de kerk binnen te dringen. De bom ging af bij de ingang van de kerk en doodde elf kerkleden. 
Open Doors vraagt aandacht en bemoediging voor christenen in Pakistan. In samenwerking met lokale partners steunt Open Doors de kerk met verschillende trainingen. Naast (Bijbel)trainingen voor voorgangers, zijn er ook beroepstrainingen en lees- en schrijflessen. Christenen die zwaar vervolgd worden, ontvangen noodhulp, counseling en traumatherapie. 

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten