0

Palestijnse gebieden

Palestijnse christenen moeten zich staande houden te midden van de Israëlisch-Palestijnse spanningen. Vanwege hun afkomst hebben ze met restricties opgelegd door Israël te maken. Vanwege hun geloof hebben ze een lastige positie in de islamitische gemeenschap van de Palestijnen. Hoewel er geen actieve vervolging is, wordt bekering tot het christendom als onacceptabel beschouwd.

  • Regio: Midden-Oosten
  • Hoofdreligie: Islam
  • Inwoners: 4.928.000
  • Christelijke bevolking: 67.700
  • Aanjagers van vervolging: islamitische onderdrukking, etnische vijandigheid
  • Meest merkbaar in: alle aspecten van het leven
De traditionele kerken hebben goede connecties met hun moslimburen en de Palestijnse Autoriteit. Zij moeten wel diplomatiek blijven, vooral nu de invloed van radicale islam groeiende is. Deze christenen ondervinden veel hinder van de Israëlische overheid. Reisdocumenten en visa zijn lastig te verkrijgen, wat met name kerkleiders beperkt in hun functie. De evangelische christenen vormen een kleine groep. Toch hebben zij best invloed door hun conferenties, opleidingen en evangeliserende activiteiten. Ook zij ondervinden de hinder van de Israëlische overheid, maar daarnaast ook vanuit de traditionele kerken. Die zijn bang hun eigen leden te verliezen aan westerse doctrine.

Een derde groep christenen bestaat uit moslimbekeerlingen. Hun bekering wordt niet geaccepteerd door familie en gemeenschap. Ook kunnen zij niet bij de traditionele kerken terecht, die bang zijn voor repercussies vanuit de moslimgemeenschap.

Voorbeelden van vervolging
  • Twee christenen werden in 2016 door hun moslimfamilie lastiggevallen en verbannen. Beide leven nog in de Palestijnse gebieden, maar moeten voorzichtig zijn.
  • Steeds meer christenen verlaten de Palestijnse gebieden. De Israëlische reisrestricties hebben vaak armoede tot gevolg. Bovendien vrezen christenen het groeiende radicalisme.
Samen met partnerorganisaties geeft Open Doors Bijbelonderwijs, verspreidt christelijke boeken en verleent pastorale en praktische hulp. Ook werkt Open Doors aan verzoening tussen christenen uit Israël en de Palestijnse gebieden.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten