0

Saudi-Arabië

Inwoners van Saudi-Arabië hebben negatieve gevoelens jegens christenen. Moslimbekeerlingen lijden het meest onder druk van familie en worden bedreigd met de dood. De overheid heeft een strikt islamitisch beleid en behandelt andersgelovigen als tweederangs burgers. 

  • Regio: Midden-Oosten
  • Hoofdreligie: Islam
  • Inwoners: 32.743.000
  • Christelijke bevolking: 1.406.000
  • Aanjagers van vervolging: islamitische onderdrukking, etnische vijandigheid
  • Meest merkbaar in: kerkelijk leven en publieke ruimte
Veel moslimbekeerlingen leven onder sterke druk van hun familie en zijn bang voor gewelddadige reacties als hun geloof bekend wordt. Ze lopen een hoog risico gedood te worden. Bekering tot het christendom is ten strengste verboden en een schande voor de familie. Ze belijden hun geloof in het diepste geheim. Toch groeit de kleine groep christenen met een moslimachtergrond. Door dromen, christelijke tv-programma’s en internet, komen moslims tot geloof.

De grootste groep christenen zijn migranten of christenen die zijn verbannen uit een ander land. Christelijke migranten mogen officieel wel samenkomen voor een kerkdienst. Ze worden hierin echter sterk beperkt en nauwlettend gecontroleerd. Zo mogen mannen en vrouwen niet in één ruimte samenkomen. Doen ze dit wel, dan riskeren ze verbaal en seksueel geweld, zweepslagen, gevangenisstraf of uitzetting. Vooral migranten uit landen met lage inkomens worden slecht behandeld, vanwege hun etniciteit en lage status.
 
Incidenten in 2017
  • Verschillende buitenlandse christenen werden in 2017 opgepakt, op verdenking van het houden van kerkdiensten. Ook enkele lokale christenen werden opgepakt. Zij werden vals beschuldigt van het onderhouden van contacten met extremistische groeperingen. 
  • Verkrachting en misbruik is een groot probleem onder christelijke vrouwen die zijn verbannen uit hun eigen land. Zij werken meestal in de huishouding voor islamitische Arabieren en worden door hun werkgevers misbruikt. 
Om veiligheidsredenen is het niet mogelijk om informatie te geven over eventuele activiteiten in dit land. Open Doors roept christenen wereldwijd op te bidden voor vervolgde geloofsgenoten in Saudi-Arabië.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten