0

Somalië

In Somalië is het moslimgeloof de enige staatsgodsdienst. Het is diep in de cultuur verankerd. Het land staat bekend als vijandig tegen christenen. Vooral moslimbekeerlingen ervaren vervolging. De regering die in 2017 aan de macht kwam, krijgt meer grip op het land. Al-Shabaab kon jarenlang ongestoord op christenen jagen, maar hier lijkt nu verandering in te komen. 

  • Regio: Afrika
  • Hoofdreligie: Islam
  • Inwoners: 11.392.000
  • Christelijke bevolking: Enkele honderden
  • Aanjagers van vervolging: islamitisch extremisme en etnische vijandigheid
  • Meest merkbaar in: alle aspecten van het leven
Christenen in Somalië zijn vrijwel zonder uitzondering moslimbekeerlingen. De shariawetten maken het onmogelijk om hun geloof te belijden. Zo is kerstfeest vieren officieel verboden. Wie zelfs maar verdacht wordt van christen-zijn, wordt vaak ter plekke door een boze menigte gelyncht. Huiskerken worden steeds verplaatst om ontdekking te voorkomen. Kinderen leren verplicht over de islam op school. Ouders durven hen niet over het christelijke geloof te vertellen, voor hun veiligheid. Christelijke vrouwen zijn verplicht zich aan islamitische kledingvoorschriften te houden. Bij erfenissen, scheidingen en voogdijkwesties over de kinderen is er sprake van zware discriminatie tegen christenen. Een verdenking van bekering is daarvoor genoeg.
 
Samen met lokale partners steunt Open Doors de kerk met lectuur en projecten die de gemeenschap versterken. Ook vraagt Open Doors aandacht voor de situatie van christenen in Somalië en roept op tot gebed.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten