0

Sri Lanka

Vervolging in Sri Lanka komt vooral van de kant van radicale boeddhistische bewegingen. Dankzij de nieuw gekozen overheid in 2015 zijn sommige groepen rustiger geworden. De radicale groep Bodu Bala Sena is bijvoorbeeld verder gegaan als een politieke partij. Maar andere groepen werden juist actief.

  • Regio: Azië
  • Hoofdreligie: Boeddhisme
  • Inwoners: 20.905.000
  • Christelijke bevolking: 1.925.000
  • Aanjagers van vervolging: religieus nationalisme
  • Meest merkbaar in: gemeenschapsleven, publieke ruimte
Vooral christenen met een boeddhistische of hindoeïstische achtergrond voelen de druk tot herbekering. Hun familie en gemeenschap valt hen lastig en discrimineert hen. Hun bekering wordt als verraad gezien. Wie Singalees is wordt geacht boeddhist te zijn, de Tamils juist hindoe. Familie vraagt christenen soms het dorp te verlaten.

De christelijke minderheid wordt wel deels getolereerd. Niet-traditionele kerken hebben het lastiger. Buren, boeddhistische monniken en de lokale overheid proberen de kerken vaak te sluiten. Regelmatig zijn er opstootjes, waarbij relschoppers protesteren en de kerk aanvallen. In landelijke gebieden speelt dit het meest. Kinderen uit christelijke gezinnen gaan veelal naar staatsscholen, waar zij gedwongen zijn om het boeddhisme of hindoeïsme te bestuderen.

Voorbeelden van vervolging
  • In januari 2017 viel een menigte een gebedscentrum in Paharaiya binnen. Met stokken en messen sloegen zij alles kapot.
  • In maart 2017 drongen zo’n vijftig mensen, waaronder boeddhistische monniken, een kerk in Ingiriya binnen. Zij eisten stopzetting van alle diensten. Toen de pastor later uit het politiestation thuiskwam, had de menigte rond zijn huis alle ramen ingegooid.
Open Doors helpt de vervolgde kerk door hen te leren omgaan met de vervolging. Ze helpt kerken die vervolgd zijn met praktische steun en indien nodig met medische verzorging. Ook verspreidt Open Doors christelijke boeken. 

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten