0

Syrië

Islamitische militante groeperingen vormen de grootste dreiging voor christenen. In de gebieden waar zij heersen is het verboden het geloof uit te dragen. Verwoeste kerken en kloosters mogen er niet hersteld worden. In de overheidsgebieden hebben christenen wat meer bewegingsruimte, hoewel ook hier de activiteiten van christenen beperkt worden. Haatprediking komt voor, maar is in overheidsgebieden niet toegestaan. 

  • Regio: Midden-Oosten
  • Hoofdreligie: Islam
  • Inwoners: 18.907.000
  • Christelijke bevolking: 794.000
  • Aanjagers van vervolging: islamitische onderdrukking, tribale vijandigheid
  • Meest merkbaar in: kerkelijk leven, gemeenschapsleven en publieke ruimte
De leiders van de historische kerken zijn vaak het doelwit van geweld. De modernere denominaties kampen vaker met fragmentatie en te weinig leiderschap. De politieke reputatie van kerkleiders speelt een grote rol in de druk die kerkgemeenschappen ervaren vanuit militante groeperingen. Moslimbekeerlingen ervaren de grootste druk, vooral in overwegend soennitische gebieden. Familie oefent de grootste druk uit vanwege het eerverlies. Regelmatig zetten zij de christen zijn huis uit. Maar ook religieuze leiders en veiligheidsdiensten dragen hieraan bij. 

In Koerdische gebieden is de druk op christenen wat minder. In de regio van Aleppo zijn er zelfs erkende Koerdische christelijke gemeenschappen. Het aantal geweldsplegingen is sterk afgenomen, ten opzichte van voorgaande jaren. Waarschijnlijk is dit te wijten aan het verdrijven van IS.

Incidenten in 2017
  • In 2017 waren er zes meldingen van christenen die zijn ontvoerd. Enkele van hen zijn nog steeds vermist, waaronder twee bisschoppen en een priester. 
  • Twee bedieningsleiders werden in 2017 ontvoerd. Zij werden een dag vastgehouden. 
  • Een Syrische christelijke vrouw die werd ontvoerd in 2014 werd vrijgelaten. Zij werd tijdens haar gevangenschap meerdere malen verkocht aan IS-militanten. Misbruik en mishandeling waren aan de orde van de dag. Dagelijks werd ze gedwongen zich tot de islam te bekeren, maar ze weigerde dit.  
In samenwerking met lokale kerken helpt Open Doors christelijke gemeenschappen met noodhulp en structurele ondersteuning. Open Doors verzorgt conferenties die de onderlinge eenheid versterkt en verspreidt christelijke boeken. Daarnaast geeft Open Doors traumahulp en leiderschaps- en discipelschapstrainingen. Ook roept Open Doors christenen wereldwijd op tot gebed voor Syrische christenen. 

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten