0

Tadzjikistan

Sinds president Emomali Rahmon de verkiezingen in 2015 won, krijgt de overheid steeds duidelijker dictatoriale trekken. De wetgeving wordt steeds strenger, ook wat godsdienst betreft. De overheid bemoeit zich overal mee en maakt het ‘afwijkende’ groepen steeds moeilijker. Daar horen christenen ook bij.

  • Regio: Centraal-Azië
  • Hoofdreligie: Islam
  • Inwoners: 8.858.000
  • Christelijke bevolking: 62.200
  • Aanjagers van vervolging: dictatoriale paranoia, islamitisch extremisme
  • Meest merkbaar in: persoonlijke levenssfeer, publieke ruimte en kerkelijk leven
Historisch aanwezige kerkgenootschappen, zoals de Russisch-Orthodoxe Kerk, en kerken van buitenlanders functioneren redelijk. Maar evangelische en protestantse kerken kunnen zich niet registreren. Hun aanhangers worden bedreigd, gearresteerd en beboet. De jeugdwet verbiedt kinderen en jongeren deel te nemen aan religieuze samenkomsten. Dit geldt ook voor moslims.

Moslimbekeerlingen hebben het nog zwaarder. Niet alleen de staat valt hen lastig, ook familie en gemeenschap zetten hen onder druk. Zij worden tegengewerkt, bedreigd of zelfs mishandeld. Blijven ze desondanks christen, dan worden ze door hun familie en gemeenschap met de nek aangekeken.

In samenwerking met lokale kerken versterkt Open Doors de vervolgde kerk in Centraal-Azië door Bijbelonderwijs en de verspreiding van christelijke materialen. Vervolgde christenen ontvangen ook praktische hulp en beroepstrainingen.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten