Trends

Drie trends vallen op bij deze ranglijst
1. Religieus nationalisme overstroomt Azië
2. IS is verslagen, maar de beweging groeit
3. Positieve ontwikkelingen

1. Religieus nationalisme overstroomt Azië

Het hindoeïsme en het boeddhisme zijn met een opmars bezig in Azië. ‘Een Indiër is een hindoe’ en ‘Een inwoner van Sri Lanka is een boeddhist’. Deze religies hebben een vredige reputatie in het westen, maar dat is niet de ervaring van christenen in Azië. Dit religieus nationalisme wordt bevorderd doordat politieke partijen met dit gedachtengoed aan de macht zijn gekomen.

India steeg in vijf jaar tijd 17 plaatsen op de ranglijst. De bron van de christenvervolging is de groeiende Hindutva-beweging, een nationalistisch verlangen om van India een hindoeïstisch land te maken. Christenen hebben te maken met sociale uitsluiting, verdrijving uit hun huizen en dorpen, gevangenschap, bedreigingen, mishandeling en soms moord.

Radicale hindoes gebruiken een vijf-stappen-plan om christenen terug te halen naar het hindoeïsme. Als eerste wordt de pastor van de kerk weggejaagd. Daarna verhinderen radicale hindoes dat christenen deelnemen aan de gemeenschap. Ze mogen niet voor de overheid werken, geen water putten en geen boodschappen kopen in de winkels of met buren praten. Als derde neemt het fysieke geweld toe. Als vierde stap komt een hindoepriester om christenen te onderwijzen dat ze als hindoe geboren zijn en dat ze ‘thuis moeten komen’ in het hindoeïsme. Als laatste worden christenen meegesleurd naar hindoetempels en moeten buigen voor hindoegoden en religieuze teksten opzeggen. Vaak worden ze ‘gereinigd’ door ze te besmeuren met uitwerpselen van koeien.

Nepal volgt in de voetstappen van haar ‘grote broer’. De situatie van christenen is zeer verslechterd in het afgelopen jaar. Radicale hindoes zijn veel actiever geworden. Overheidsbeambten, hindoeleiders, politieke partijen, familie en de gemeenschap hebben de druk op christenen opgevoerd. Het aantal geweldsincidenten groeide en er waren aanvallen op kerken, arrestaties, gevangenschap en tientallen mishandelingen. Ook ontvluchtten christenen hun huizen en dorpen na bedreigingen. En het ziet ernaar uit dat 2018 er nog slechter uitziet voor de Nepalese kerk.

In de boeddhistische wereld is een gelijksoortige trend te zien. Maar vervolging van de kerk in Sri Lanka, Bhutan en Myanmar is verschillend en meer subtiel. De landen staan respectievelijk op de plaatsen 44, 33 en 24. Er zijn weinig christelijke scholen in deze landen. Gedurende de dag moeten kinderen uit christelijke gezinnen leven als boeddhisten. Ook zijn er gewoontes, net als in hindoeïstische landen, dat er geen christenen in dorpen mogen wonen. Christenen die geen geld geven aan monniken, weigeren bij te dragen aan de renovatie van tempels en niet meedoen met boeddhistische festivals, worden mishandeld, gedwongen om toch geld te geven of bedreigd met verbanning. In deze landen worden niet alleen christenen vervolgd. Ook andere minderheden, bijvoorbeeld moslims, hebben te maken met onderdrukking en geweld. Christenen onder de minderheden worden om twee redenen vervolgd, ze horen bij de minderheid en ze zijn christen.

2. IS is verslagen, maar de beweging groeit

IS is verslagen en bijna verdreven uit Irak en Syrië, maar dat betekent niet dat hun gedachtengoed is verdwenen. In Egypte is de Islamitische Staat vastberaden om christenen middels geweld te verdrijven en uit te roeien. Ook zijn ze actief in Azië waar veel moslims wonen. Behalve als overheden en maatschappijen de opkomst van terrorisme weten te voorkomen, is de kans groot dat IS vaste voet aan de grond krijgt in Azië. Dankzij internet en sociale media verspreiden IS-ideeën zich als virussen onder jongeren. Heel Azië was in shock door de overname van de stad Marawi in de Filipijnen. Radicaal-islamitische strijders, die zich een afdeling van IS noemden, waren in staat een stad met 200.000 inwoners in te nemen. De strijd om de stad duurde 150 dagen. De eerste doelwitten in de stad waren een kerk en een christelijke school, en christenen werden afgezonderd, gedood of ontvoerd.

De vraag is waar de volgende aanslag zal plaatsvinden. Er waren verijdelde bomaanslagen in Bangladesh en Indonesië en gouverneur Ahok werd afgezet en gevangen gezet mede dankzij radicaal-islamitische partijen. In Bangladesh groeit IS ook en vooral jongeren voelen zich aangetrokken tot radicalisering. Meerdere incidenten zijn het bewijs van de aanwezigheid van IS, maar de overheid ontkent het bestaan van IS en al-Qaeda in het land. Een andere trend is dat het profiel van rekruten veranderd van gemarginaliseerde, arme en vergeten moslims, naar ook geschoolde professionals.

Een zorgwekkende trend is de invloed van Saudi-Arabië, Qatar en Iran in Afrika en Azië. Deze landen investeren flink in het opzetten van islamitische instituten, moskeeën en islamitische scholen om radicaal-islamitische ideologie te bevorderen. Deze trend is waarneembaar in sub-Sahara Afrika, de Malediven en Indonesië.

3. Positieve ontwikkelingen

Tanzania staat niet meer op de lijst, maar bungelt er net onder. Dit betekent nog steeds dat er een flinke mate van vervolging is. Het percentage moslims groeit en moslimjongeren zijn gevoelig voor radicale invloeden van bijv. al-Shabaab uit Somalië. Eind 2015 werd president Magufuli verkozen en zijn regering wil radicaal-islamitische groepen aanpakken. Vele leiders werden gearresteerd en anderen gingen ondergronds. Het geweld tegen christenen is flink afgenomen.

Syrië staat niet langer in de top-10. De daling komt door de afname van geweld tegen christenen en heeft te maken met het verslaan van IS.

In Irak keren bewoners van de Nineve-vlakte terug naar hun huizen. Na drie jaar ontvoering werd de kleine Christina herenigd met haar ouders. IS had haar uit de armen van haar moeder gerukt.

Wereldwijd groeit de ‘geheime kerk’. Vanwege veiligheidsredenen kan Open Doors hierover geen cijfers publiceren. De groei is zichtbaar in onder andere Noord-Korea, India, en veel islamitische- en boeddhistische landen.