0

Turkije

De mislukte coup van 15 juli 2016 om president Erdogan af te zetten, veranderde alles. De reactie van de overheid was scherp en werd in de hele samenleving gevoeld. Turkije veranderde in een dictatuur. Nationalisme en islamisering gaan hand in hand met minder ruimte voor de christelijke minderheid.

  • Regio: Midden-Oosten
  • Hoofdreligie: Islam
  • Inwoners: 80.418.000
  • Christelijke bevolking: 190.000
  • Aanjagers van vervolging: islamitische onderdrukking, religieus nationalisme
  • Meest merkbaar in: persoonlijke levenssfeer, in publieke ruimte
Buitenlandse christenen kunnen samenkomen zolang ze niet teveel vluchtelingen of Turkse burgers aantrekken. Evangelisatie is niet toegestaan. Historische christelijke gemeenschappen worden nauw in de gaten gehouden en gecontroleerd door de overheid. Protestantse groepjes zijn veelal klein en komen in huizen samen. Soms protesteren hun buren daartegen.

Turkse christenen met een moslimachtergrond staan het meest onder druk. Zij worden gezien als landverraders en een schande voor de familie. Ook de gemeenschap en lokale autoriteiten werken hen tegen. Door de aanwezigheid van islamitische fundamentalisten neemt het aantal geweldsincidenten tegen christenen toe. 

Open Doors roept christenen wereldwijd op te bidden voor de situatie van geloofsgenoten in Turkije. Daarnaast volgt Open Doors de ontwikkelingen in het land op de voet en beraadt zij zich op het opstarten van projecten met partners in Turkije.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten