0

Vietnam

Alle overheden – van nationaal tot lokaal – vervolgen de christelijke minderheid. Etnische groepsleiders sluiten christenen uit als verraders van hun cultuur. Dorpelingen spannen samen met lokale autoriteiten om christenen in elkaar te slaan, hen uit het dorp te jagen of hun diensten te verstoren. Familie oefent sterke druk uit op hun bekeerde familieleden.

  • Regio: Azië
  • Hoofdreligie: Boeddhisme
  • Inwoners: 95.415.000
  • Christelijke bevolking: 8.368.000
  • Aanjagers van vervolging: communistische onderdrukking, tribale vijandigheid
  • Meest merkbaar in: de publieke ruimte en in het kerkelijk leven
De meeste gelovigen in Vietnam zijn katholiek. Deze historische groepen hebben wat meer speelruimte, hoewel ze wel in de gaten gehouden worden. Zodra zij een politieke mening uiten, vervolgen de autoriteiten hen actief met arrestaties en gevangenisstraffen. In verschillende streken bezit de katholieke kerk veel land. Autoriteiten pikken dit nogal eens in en protest hiertegen wordt gesmoord.

Bekeerlingen en protestantse gelovigen hebben het moeilijker, vooral in de landelijke gebieden van Centraal- en Noord-Vietnam. Velen van hen behoren tot etnische minderheden. Zij hebben te maken met sociale uitsluiting, discriminatie, geweldpleging, vernietigde huizen en verbanning. De lokale communistische overheden zijn meestal niet direct betrokken, maar huren wel knokploegen in tegen christenen. Christenen die naar Cambodja vluchten, zijn niet veilig. Onder druk van Vietnam zijn verschillende vluchtelingen weer teruggestuurd.

Voorbeelden van vervolging
  • Christelijke kinderen worden gediscrimineerd in scholen. Zij krijgen niet genoeg aandacht van hun leerkrachten en regelmatig ontvangen zij geen medicijnen. Sommige kinderen worden niet eens toegelaten op school. Een aantal studenten werden door hun schoolhoofd gedwongen hun geloof af te zweren. Ze werden hierbij bedreigd van school gestuurd te worden.
  • In juni 2017 werd een katholieke kerk opnieuw aangevallen. De congregatie staat bekend om haar uitgesproken mening over de rol van de overheid bij een vernietigende giflozing.
  • In 2017 zette Vietnam verschillende katholieke activisten, bloggers en protestantse pastors vast. Ze deporteerden zelfs een professor naar Frankrijk en een pastor naar de VS.
Open Doors helpt de vervolgde kerk in Vietnam te versterken. Ze rust christenen toe met trainingen voor verschillende doelgroepen. Kerkelijk werkers ontvangen bijbelonderwijs. Ook verzorgt Open Doors de verspreiding van bijbels en christelijke boeken in de eigen taal van de verschillende stammen. Daarnaast verleent Open Doors praktische hulp.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten